Monday, May 31, 2010

Basbosa - Versi Melayu

Bahan-bahan A:
  1. 2 sudu teh serbuk penaik
  2. 3 sudu besar tepung gandum
  3. 250ml susu segar @ susu cair
  4. 1.5 cawan tepung suji
  5. 1 cawan gula kastor
  6. 1 cawan minyak masak
  7. 1 tin kecil cream
Bahan-bahan B:
  1. 200ml air
  2. air lemon & kulit lemon
  3. 80g gula pasir
  4. 1 sudu besar madu
Cara-cara:
  1. Masakkan bahan B (sebagai sirap)
  2. Kacau sebati, tepung gandum, tepung suji, gula kastor, serbuk penaik, susu segar dan minyak masak.
  3. Griskan acuan dgn marjerin. Tuangkan bahan campuran.
  4. Bakar selama 30 minit pada 175 Celcius
  5. Keluarkan & potong. Bakar semula 10 minit.
  6. Keluarkan dan curahkan sirap Bahan B

No comments:

Post a Comment