Basbosa - Versi Melayu
Bahan-bahan A:
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 3 sudu besar tepung gandum
- 250ml susu segar @ susu cair
- 1.5 cawan tepung suji
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan minyak masak
- 1 tin kecil cream
Bahan-bahan B:
- 200ml air
- air lemon & kulit lemon
- 80g gula pasir
- 1 sudu besar madu
Cara-cara:
- Masakkan bahan B (sebagai sirap)
- Kacau sebati, tepung gandum, tepung suji, gula kastor, serbuk penaik, susu segar dan minyak masak.
- Griskan acuan dgn marjerin. Tuangkan bahan campuran.
- Bakar selama 30 minit pada 175 Celcius
- Keluarkan & potong. Bakar semula 10 minit.
- Keluarkan dan curahkan sirap Bahan B
No comments:
Post a Comment