Saturday, May 22, 2010

Pai epal



Bahan-bahan Inti:

  1. 6 epal hijau
  2. 200g gula pasir/perang
  3. 50g kismis (optional)
  4. 20g tepung jagung (dibahcuh dgn air)


Bahan-bahan Doh:

  1. 500g tepung gandum/halus
  2. 200g mentega
  3. 2 biji telur
  4. 250g gula halus

Cara-cara untuk inti:

  1. Masak gula pasir/perang hingga cair. Masukkan epal dgn kismis - gaul rata.
  2. Masukkan bancuhan tpg jagung dan masak hingga pekat


Cara-cara untuk doh:

  1. Ayak tepung dan gaulkan dgn gula halus.
  2. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi serbuk roti.
  3. Tuang telur yang dikacau, sedikt demi sedikit.
  4. Gaulkan doh hingga tidak melekat. Sejukan 30 min.
  5. Canaikan doh, masukan ke dalam bekas pembakar. Tuangkan inti.
  6. Bakar dalam oren pd 175 c selama 30 minit.


Nota kaki: resepi ini saya dapat dari somewhere yang saya tak ingat... maaf ye tuan resepi...

No comments:

Post a Comment