Bahan-bahan Inti:
- 6 epal hijau
- 200g gula pasir/perang
- 50g kismis (optional)
- 20g tepung jagung (dibahcuh dgn air)
Bahan-bahan Doh:
- 500g tepung gandum/halus
- 200g mentega
- 2 biji telur
- 250g gula halus
Cara-cara untuk inti:
- Masak gula pasir/perang hingga cair. Masukkan epal dgn kismis - gaul rata.
- Masukkan bancuhan tpg jagung dan masak hingga pekat
Cara-cara untuk doh:
- Ayak tepung dan gaulkan dgn gula halus.
- Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi serbuk roti.
- Tuang telur yang dikacau, sedikt demi sedikit.
- Gaulkan doh hingga tidak melekat. Sejukan 30 min.
- Canaikan doh, masukan ke dalam bekas pembakar. Tuangkan inti.
- Bakar dalam oren pd 175 c selama 30 minit.
Nota kaki: resepi ini saya dapat dari somewhere yang saya tak ingat... maaf ye tuan resepi...
No comments:
Post a Comment