Thursday, December 9, 2010

Tat buah







Bahan-bahan untuk pastry:

240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam

Cara-caranya:

Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak.

Bahan-bahan untuk kastadnya:

1 tbsp tepung gandum
1tbsp tepung kastad
4 tabsp gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 tbsp butter

cara-caranya:

Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka.


(Resepi ni saya dapat dari internet tp dah lupa sumbernya. Thanks ye owner of recipe)


- Posted using BlogPress by Ejalz

No comments:

Post a Comment