Thursday, May 12, 2011

Kek Karamel




Bahan A – Gula hangus:
2 sudu besar

Cara: Taburkan gula secara sekata di atas loyang dan masak atas api perlahan sehingga perang. Ketepikan, biar sejuk

Bahan B – Karamel
1/2 tin susu cair (susu luna tin besar)
70 gram gula caster (7 sudu besar je - rasa tak la manis sangat)
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Cara: Kacau sebati – pastikan tiada buih dan tapis di atas gula hangus yang sudah beku

Bahan C – Kek
140 gram tepung gandum
70 gram gula castor (8 sudu besar)
3 biji kuning telur
135 ml air (7 sudu besar)
7 sudu besar minyak sayuran
1 sudu teh baking powder (tidak perlu jika menggunakan tepung naik sendiri)

Cara:
1. Kuning telur, air dan minyak dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan gula, pukul lagi hingga naik sekali ganda.
3. Masukkan tepung dan baking powder.
4. Ketepikan sementara kita siapkan bahan D

Bahan D – Meringue
6 biji putih telur
70 gram gula castor (8 sudu besar)
1 sudu teh cream of tartar

Cara:
1. Pukul bahan-bahan atas sehingga kembang dan tidak jatuh bila diangkat dengan sudu

Kaedah terakhir:
1. Satukan bahan C dan D. Kaup-balik sehingga sebati.
2. Bahagikan kepada 3 bahagian, dan titiskan pewarna berlainan kepada setiap bahagian. Kacau sehingga warna sebati.
3. Di dalam loyang berisi karamel dan gula hangus tadi, sendukkan 1 bahagian warna kek ke bahagian tengah karamel.
4. Sendukkan warna yang lain ke tengah-tengah bahagian adunan kek yang disendukkan sebelum ini. Ulang proses ini sehingga adunan kek habis.
5. Panaskan oven dengan suhu 375 F. Masak kek secara double boiler (letak loyang adunan di atas loyang lain yang berisi air).
Masak selama 40 minit di bahagian bawah oven.
6. Bila masak, keluarkan dan sejukkan sebelum diterbalikkan di atas bekas yang sesuai..




Inilah rupa adunan sebelum dimasak.



Nota: Resepi ini diajarkan pada saya oleh ZZ, yang diajar padanya oleh Pn. Mazlizan. Terima kasih semua..


- Posted using BlogPress by Ejalz

No comments:

Post a Comment