Resepi disediakan di rumah Imah - Hg Ghazali
Bahan lapisan bawah
125gm Butter tanpa garam
250 Biskut Digestive
1 sdt chocolate emalco (optional)
Bahan lapisan keju
500gm keju krim Philadelphia dipotong dadu
100gm gula kastor
1/2 sdt pes lemon @ 2 sdt lemon jus
3 biji kuning telur
200 gm krim putar
30gm tepung gandum
10 gm tepung jagung
3 biji putih telur
40 gm gula kastor
Cara lapisan bawah
1) Biskut digestive dihancur bersama butter dan dimampatkan didalam loyang.
Cara lapisan Keju
1) Putar keju krim bersama gula kastor (100gm), pes lemon dan esen vanilla sehingga lembut.
2) Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit sambil terus memutar
3) Masukkan krim kemudian putar lagi
4) Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak bersama sedikit demi sedikit. Kacau rata.
5) Putar putih telur bersama gula kastor (40gm) sehingga kental (meringue)dan masukkan kedalam adunan tepung.Kacau perlahan dengan tangan
6)Masukkan adunan didalam loyang yang berisi biskut tadi dan bakar menggunakan teknik double boiler iaitu letakkan acuan kek di dalam dulang berisi air agar kek masak elok dan tidak retak selama 20 minit atau sehingga kek masak.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
No comments:
Post a Comment