Bahan Utama:
Nasi impit
sup
sambal kicap
Bahan hiasan:
bergedel
bawang goreng
soh hoon goreng
daun bawang - mayang halus
isi ayam disiat2
Bahan sup:
1 ekor ayam
5 ulas bawang merah dihiris halus
10 ulas bawang putih dihiris halus
2 cm halia diketuk
4 batang serai diketuk
1 peket sup bunjut
sedikit bunga lawang dan kulit kayu manis
2 helai daun pandan
daun sup secukupnya
garam secukup rasa
Caranya:
1) Potong ayam dan rebus bersama sup bunjut, halia dan serai yang telah diketuk
2) Apabila ayam masak, keluarkan dan goreng kemudian siat2 bahagian isi ayam untuk ditabur sebagai hiasan. Yang selebihnya masukkan semula kedalam sup bersama daun pandan.
3) Tumis bawang hiris bersama bunga lawang dan kayu manis hingga naik bau dan tuang ke dalam sup yang telah mendidih.
4) Masukkan garam dan hirisan daun sup.
BERGEDEL
Bahan:
1/2 kg isi ayam dikisar dan digoreng kemudian ditumbuk
1 kg kentang dihiris dan digoreng kemudian ditumbuk
bawang goreng secukupnya
daun sup secukupnya
1 biji telur
garam secukup rasa
sedikit lada sulah
Caranya:
1) Satukan semua bahan, kemudian bentukkan bulat.
2) Celup kedalam telur yang dikocak
3) Goreng kedalam minyak yang panas
Tips : Utk mendapatkan bergedel yang cantik, pastikan bergedel betul2 kering barulah dibalikkan.
SAMBAL KICAP
Bahan
Segenggam cili padi (ikut suka)
2 ulas bawang putih
Sedikit asam jawa / perahan limau kasturi
Kicap kipas udang secukupnya
Caranya
Masukkan kesemua bahan kedalam blender, blend halus dan sedia diguna
Cara menghidang
Hidangkan nasi impit bersama sup, bergedel dan bahan2 hiasan. Sedia dihidang.....
No comments:
Post a Comment