Thursday, June 25, 2009

NASI DAGANG

Resepi disediakan oleh Mar - En. Rapi

Bahan


1 kg Beras wangi @ 6 1/2 cawan beras (Rendam semalaman)
3/4 cawan beras pulut (Rendam semalaman)
3 cawan santan pekat + 1 sdb gula + 1 cmt garam
3 cawan santan @ air biasa
2 1/2 inci halia - dimayang halus
8 ulas bawang merah
1 sdb halba


Caranya


1) Toskan beras yang direndam semalaman

2) Panaskan air dalam pengukus

3) Kukus beras yang ditoskan sehingga naik wap. Apabila wap keluar, angkat dan tuang beras dalam bekas besar dan tuang santan cair sedikit2 sambil dikacau rata.

4) Masuk semula beras tadi kedalam pengukus dan kukus lagi sehingga naik wap. (Ulangi step yang ke-3 sebanyak 2 kali)

5) Setelah diangkat nasi yang telah dimasak, tuang kedalam bekas. Ambil santan pekat tuang kedalamnya sambil dikacau rata. Campurkan halia, bawang merah dan halba. Kacau rata dan boleh dihidang.



ACAR


Bahan

Timun - hiris
Carrot - hiris
Bawang besar - mayang
Cuka
Gula
Garam


Caranya

Satukan kesemua bahan dan kacau rata.



GULAI


Bahan

1 ekor ikan tongkol - dipotong //ikan dikukus terlebih dulu+ asam gelugur + garam//
4- keping asam gelugur
sedikit garam
Santan dari 1 biji kelapa
3 biji bawang besar - blander
2 ulas bawang putih - blander
2 cm halia - blander
5 cm lengkuas - blander
3 keping asam gelugur2 keping gula melaka (ikut suka)
Garam secukupnya
Serbuk perasa
3 sdb cili boh / cili kering
5 sdb rempah kari (utk rempah kari biasa lebihkan lengkuas)
//cili boh + rempah gulai jadikan pes//


Caranya

1) Masak santan sehingga pecah minyak. Kalau nak cepat, tumis santan tersebut.

2) Masuk bahan2 yang telah diblender bersama pes. Campurkan kesemua bahan termasuk ikan yang telah dikukus tadi.

3) Masak sehingga sedikit pekat

4) Angkat dan hidang bersama nasi.

No comments:

Post a Comment