Thursday, June 25, 2009

Mee Udang

Resepi disediakan di rumah Kak Ina - Mama Bungas

Bahan-bahan


Mee kuning
Sawi @ Kangkong dicelur
telur rebus
taugeh dicelur
Tauhu goreng dan potong nipis

Untuk kuah

1/2 kg udang segar (asingkan 10 ekor udang)
15 tangkai cili kering (kalau nak pedas tambah)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air untuk merebus udang secukupnya
2-3 sdb tepung jagung (optional)
minyak untuk menggoreng

Caranya

1) 10 ekor udang diasingkan kulit dan isi.

2) Rebus baki udang. Jangan rebus udang terlalu lama nanti udang akan kecut. Angkat dan ketepikan udang.

3) Kulit udang digoreng hingga agak garing dan ketepikan.

4) Kisar kulit udang yang telah digoreng bersama cili kering, bawang merah, bawang putih dan isi udang hingga sebati.

5) Tumis bahan kisar bersama minyak bekas tumis udang tadi.

6) Masukkan garam dan gula secukup rasa.

7) Masukkan bahan yang ditumis kedalam air rebusan udang. Jika kuah tersebut agak cair, masukkan tepung jagung. Biarkan mereneh. Akhir sekali masuk semula udang rebus. Biar seketika supaya sebati.

8) Hidang bersama mee kuning dan sayur, taugeh yang telah dicelur dan telur rebus. Jangan lupa letak tahu goreng yang dihiris nipis.

No comments:

Post a Comment