Thursday, June 25, 2009

Laksa Johor

Resepi disediakan di rumah Kak Za - Ummulamirul

Bahan

Sebungkus spagetti (direbus hingga lembut)

Bahan kuah

1 kg ikan kembong/tenggiri - direbus & ambil isi
3 sdb rempah kari ikan
2 biji bawang besar
1 inci halia
Lengkuas sebesar ibu jari
5-6 batang serai - kisar halus
1 senduk kecil cili kisar
Segenggam udang kering (boleh ganti dgn udang segar) - kisar halus
2-3 keping asam gelugor
Santan diambil dari sebiji kelapa
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan ulam

Timun dibuang kulit dan empulurnya - potong memanjang
Secekak daun kesum - racik halus
Taugeh
Sambal Belacan
Limau kasturi secukupnya


Caranya

1) Bawang, halia, lengkuas, serai yang telah dikisar halus ditumis hingga wangi

2) Masukkan cili dan rempah kari gaul sebati.

3) Masukkan santan (pekat&cair dijadikan satu) hingga mendidih

4) Masukkan kerisik, ikan, garam, gula dan asam keping. Kacau rata dan biarkan mereneh. Pastikan ada rasa manis, masin yang seimbang.

5) Sedia dihidang bersama spagetti atau mee laksa, taburkan ulam diatasnya, sedikit sambal belacan dan perahkan asam limau

No comments:

Post a Comment