Thursday, June 25, 2009

PUDING KARAMEL

Resepi disediakan di rumah Imah - Hj. Ghazali

Bahan gula hangus

100 gm air
100 gm gula


Bahan Puding

5 biji telur
100 gm gula halus
1/2 sdt esen vanilla
250 liter susu segar
250 gm krim putar


Cara

1) Didih air bersama gula. Apabila gula berubah warna perang, cepat2 angkat dan tuang kedalam acuan puding

2) Pukul telur bersama gula sehingga sebati.

3) Masukkan esen vanilla, krim putar dan susu segar, kacau rata.

4) Tapis adunan agar halus dan mengelakkan bau hanyir telur

5) Tuang adunan kedalam acuan berisi gula hangus

6) Letak acuan didalam loyang berisi air dan bakar pada suhu 170 darjah celcius.

PANDUAN
Masa membakar bergantung pada ukuran acuan, diantara 20-35 minit.

No comments:

Post a Comment