Thursday, June 25, 2009

MEE JAWA SELANGOR

Resepi disediakan oleh Yann - Harum Chempaka

Bahan A


1 kg mee kuning dicelur (kalau duduk Yanbu @ abroad from Mesia, kena la jadi kreatif, tukar dengan speghati atau mee kering)
1/2kg daging (rebus lembut & hiris nipis)
100gm taugeh - buang ekor
2 tangkai daun bawang - hiris
5 biji cili merah - hiris
3 keping tauhu - goreng & hiris nipis
4 biji telur rebus - belah 2
3 biji limau nipis/lemon - dibelah
sedikit bawang goreng

Bahan B (utk kuah)

500gm ayam- potong kecil
300gm ubi keledek - rebus & kisar
200 gm ubi kentang - rebus & kisar
1 cawan udang segar - bersihkan & celur sebentar & toskan
3 sdb rempah kari daging
15 tangkai lada kering - kisar
1/2 cwn udang kering - kisar
8 biji bwng merah - kisar
5 ulas bwng putih - kisar
1 inci halis - kisar
1 inci lengkuas - kisar
2 btg serai - kisar
3 liter air (boleh diganti dgn air rebusan daging)
sedikit garam
sedikit minyak masak
sedikit gula

Caranya

1) Utk kuah, panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili kisar hingga garing. Setelah agak kering masukkan bahan2 dikisar halus dan tumiskan sehingga naik bau

2) Bancuh serbuk kari dengan sedikit air. Masukkan kedalam periuk dan tumis hingga naik minyak

3) Masukkan ayam, kacau rata hingga ayam separuh empuk.

4) Masukkan air mengikut kepekatan yang dikehendakki dan biar mendidih.

5) Masukkan kentang & keledek yang dilenyek halus dan kacau rata

6) Bila mendidih, perasakan dengan garam dan gula dan pastikan kuah ada rasa manis.

7) Renihkan dengan api perlahan hingga kuah sedikit pekat. Rasa kuahnya jika ok matikan api

8) Tuang kuah kedalam mangkuk dan hidang bersama mee, tauhu, cili dan lemon

No comments:

Post a Comment