Thursday, June 25, 2009

SERI KAYA

Resepi disediakan di rumah Ila - Hj. Sanusi

Bahan-bahan

Beras pulut
10 biji telur (saiz kecil)
12 keping Gula melaka
400 ml Santan pekat (diambil dari 1/2 biji kelapa)+ sedikit garam
Daun pandan

Caranya

1) Panaskan gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan sehingga gula melaka cair. Setelah itu ketepikan dan biarkan sejuk

2) Panaskan pengukus dengan api perlahan

3) Telur dipukul tetapi jangan sampai kembang dan masukkan gula melaka yang telah sejuk tadi kedalamnya

4) Masukkan beras pulut yang telah dicuci bersih kedalam loyang dan campurkan dengan santan hingga sebati, setelah itu boleh lah dikukus sampai masak

5) Setelah pulut masak, tekan pulut tersebut sehingga padat dan rata kemudian masukkanlah air gula melaka bercampur telur diatas pulut tersebut.

6) Kukus sehingga masak.

No comments:

Post a Comment